Centre Cultural de Colldejou

El Centre Cultural de Colldejou va néixer l’any 1989 amb una clara intenció: potenciar la llengua i la cultura catalanes a la població de Colldejou.

En el projecte inicial l’associació tenia aquestes seccions: Excursionisme, sardanes, promoció de la cultura i recuperació de les festes populars. Més tard vingueren Grallers, gegants, bitlles i la revista Lo Collet. El Centre Cultural, amb estreta col·laboració amb les altres entitats que hi ha hagut al poble, l’Església i l’Ajuntament, s’ha encarregat de l’organització d’actes molt reeixits com;

La festa de la Clotxa; un dinar obert a tothom on es degusta el que antigament menjaven els pagesos al camp (mig pa rodó, tomaca, ceba i alls escalivats, arengada i llonganissa). La Diada de Sant Jordi, amb venda de llibres i roses a la plaça. La revetlla de sant Joan amb la foguera (la Gal·la), el sopar popular i el ball posterior. La barra de la festa major (des de 2019) i l’arribada de ses Majestats els Reis d’Orient a Colldejou i l’entrega personalitzada dels regals a petits i grans al Casal. De la mateixa manera, el Centre Cultural ha organitzat presentacions de llibres, conferències i xerrades així com excursions i jornades com; anar a esquiar, o visites d’un dia a llocs emblemàtics. Les darreres Diades de l’11 de setembre ha posat a disposició de la gent un bus per anar a les diverses concentracions que s’han fet. En aquest sentit, l’entitat ha demostrat un clar posicionament a favor de la independència de Catalunya, organitzant, col·laborant i participant de tots aquells actes, manifestacions o concentracions que s’han fet arreu de Catalunya.

Un dels grans reptes va ser donar vida a un mitjà de difusió i informació: la revista ‘Lo Collet’, que prengué aquest nom per votació popular. La revista ha sortit des de 1999 ininterrompudament per trimestres, coincidint amb els moments importants de l’any al poble: Sant Jordi (festa de la primavera), Sant Joan (solstici d’estiu), Sant Llorenç (festa major gran de l’estiu), Sant Rafel (festa major petita; tardor) i Nadal (hivern). A part dels diferents articles i les col·laboracions habituals la secció estrella és l’‘Ha passat’ des d’on s’informa als lectors de tot el que s’ha fet a Colldejou en els tres mesos que toquen. Des de l’any 2001 la Revista és a internet. Es poden consultar els números des de: https://usuaris.tinet.cat/locollet/index.html També disposem d’un blog des d’on van actualitzant-se els continguts en consonància amb el que es va fent al poble: https://locolletdigital.blogspot.com

Lo Collet és membre de l’ACPC, l’Associació Catalana de Premsa Comarcal des de 2007, quan es va formar.

Pel que fa a la resta seccions; La secció de Sardanes va estar vigent catorze anys fins el que es va decidir deixar la secció en vistes de la dificultat d’organitzar ballades i en vistes al descens de gent interessada en el ball. El primer aplec a Colldejou va ser l’any 1991 i l’últim l’any 2004. En total vàrem celebrar 14 aplecs que van deixar un gran record a casa nostra. Es feien a la tarda. La vetllada acabava sempre amb un pa amb tomàquet.

La secció més reeixida sempre ha estat la dels Gegants amb la Colla de Grallers i timbalers de la Mola. Als anys noranta, la canalla de l’època aprengué a tocar el timbal i la gralla. Un temps després, l’any 1993, es batejaren els nostres gegants: la Fumada i el Fumat. Sí; prengueren aquests noms com homenatge a la gent de Colldejou que durant molts anys treballà fent carboneres; d’aquí això del fum i els ‘fumats’. Cada any celebrem la nostra trobada una setmana abans de la festivitat de Sant Llorenç, el patró del poble. A casa nostra hi pugen colles de diferents pobles de la nostra contrada i dansem, toquem i finalment berenem plegats. Durant quasi trenta anys hem tombat pel camp de Tarragona deixant la nostra petjada arreu. Al record romandran dues trobades apoteòsiques: Calatayud i Palma. Així mateix hem participat de diferents ciutats geganteres com Reus, Montblanc o Sant Carles. La família gegantera es va veure ampliada amb l’adopció de la ‘laia’ i ‘l’Oriola’ l’any 2001 i el bateig de l’‘Espantall’ l’any 2002; un manotes que mulla la gent -amb aigua- amb un penis gegant (la sensació de tota trobada estival).

La secció de Bitlles, que nasqué també el 1993, segueix vigent des del primer dia. S’ha seguit el model de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles. Es juga amb 6 bitlles que es planten a una distància de 11 metres els homes i 9 metres les dones i els nens/nenes i es llancen tres bitllots. L’objectiu es deixar una bitlla plantada i tombar la resta.

Durant aquesta quasi trentena d’anys un equip que ha anat renovant-se ha representat el poble en les diferents tirades que s’han fet. L’equip participa en dues lligues la Tirada Intercomarcal de Bitlles i la Bitlles Camp de Tarragona. Al poble solem fer dues tirades anuals darrerament, una a l’estiu i una a l’hivern. La primera sol ser a finals d’agost, coincidint amb els darrers dies de vacances. Es fa un esmorzar per als participants i es procedeix a la tirada de bitlles a l’àrea de lleure (on hi ha les pistes de terra) per equips. El procediment a l’hivern sol ser el mateix però amb menys equips.

Podeu trobar més informació a https://www.bitlla.com